Sdílení souborů je hlavní a nejstarší funkcí Nextcloudu. Datové úložiště se používá pro ukládání souborů a sdílení mezi různými uživateli nebo skupinami. Je možné také vytvořit veřejný odkaz na soubor a poslat ho ke stažení třeba zákazníkovi, i když nemá v systému účet.
Soubory jsou přístupné přes webovou aplikaci Nextcloudu, kudy se také nahrávají. Lze je sdílet jednotlivým uživatelům, skupinám, do chatu nebo prostřednictvím veřejných odkazů. Každý uživatel vidí hlavně své soubory, ale také ty, které mu byly nasdíleny. Správce souborů podporuje také funkci koše, odkud se položky mažou po definované době.
Sdílení prostřednictvím programu v počítači
Pro snazší používání je vhodné nainstalovat si aplikaci do počítače (tabletu, mobilu). Ta pak automaticky a na pozadí přenáší na server obsah složky Nextcloud, kterou máte v zařízení. Ten zase podle oprávnění vše přenáší jiným uživatelům na jejich zařízení. Během chvilky jsou tak soubory přeneseny ke všem, kdo k tomu mají oprávnění.
Pozor. Pokud mají uživatelé nastavené práva pro mazání, může se stát, že data smažou ve svém počítači, což se pak samozřejmě projeví u všech ostatních – soubory jsou smazány. Lze tomu zabránit tím, že správce uživatelům práva ke smazání souborů odebere.
Anonymní nahrávání
Existující složku lze nastavit tak, aby do ní bylo možné nahrávat soubory i anonymně. Tedy vytvořit funkci „úschovna souborů“. Práva pro čtení, zápis nebo mazání lze poměrně přesně definovat jako pro nahrávajícího uživatele, tak samozřejmě pro uživatele v systému. Pokud anonymní uživatel data nahraje, jiný anonymní uživatel k nim pak nemá přístup – ale spravovat je může uživatel uvnitř v systému.
Tuto funkci může využít například e-shop pro sběr podkladů, ze kterých vytváří tištěné materiály, hrnky nebo jiný merch. Může ale posloužit pro sběr fotek do soutěže nebo jiný sběr dat, kde není potřeba potvrzení o předání a data jsou příliš velká na odeslání přes formulář.